
The Twisted Grip
We zullen het vast allemaal wel in onszelf terug herkennen. Zodra je een aantal lessen hebt gevolgd wil je de Ayesha ( eindpose, bovenstaande plaatje), handspring (de beweging om vanaf de grond hierin te komen), Iron X en deadlift kunnen. Deze pole goals zou iedere paal sporter wel op een dag willen bereiken. Ik heb veel dames en heren in mijn lessen geholpen deze pole goals te bereiken, met succes.
Toch gebruik ik het liefst zo min mogelijk de twisted grip bij mijn leerlingen, en ik ga je nu proberen uit te leggen waarom.
Je moet het zien als een chocolade taart, iedereen houd er van, maar weet dat als je er teveel van neemt het niet goed voor je is. Aan het begin lijkt het aan de buitenkant van je lichaam alsof er niks aan de hand is, Maar van binnen gieren de suikers door je lichaam en richten hun schade aan. Doe je dit zo af en toe is er niks aan de hand. Maar als je teveel taart op een lang termijn blijft eten, komen er vanzelf complicaties .
De twisted grip is een vreemde positie van de schouder die je bij niet veel anderen sporten terugziet.
Moet je je even de anatomie van je schouder voorstellen, je schouder heeft een klein kogelgewricht die bij elkaar gehouden word door kleine rotator cuff spieren. Deze spieren zijn de musculus supraspinatus, de m. infraspinatus, de m. teres minor en de m. subscapularis. De spieren van de rotatorcuff zitten vast aan de bovenarm en op het schouderblad. De rotatorcuff-spieren zorgen voor stabiliteit tijdens beweging.


Als je je schouder in een onnatuurlijke positie forceert en er ook nog eens met je gehele gewicht aan gaat hangen, zonder de juiste spieren te activeren, zal je schouder alleen maar slijten op de lange termijn. De inwaartse rotatie van de arm is een positie waarbij je niet goed je schouder spieren kunt activeren om deze positie te ondersteunen. Je schouderspieren zijn veel sterker wanneer je je arm naar buiten roteert. Je hoeft ook niet altijd pijn te ervaren, maar schade kan altijd plaatsvinden zonder dat je dit gelijk door hebt.
In de paalsport gebruiken wij niet alleen bij de twisted grip deze inwaartse rotatie, maar ook bij meerdere oefeningen, hier wat voorbeelden:
De Table top hold (onderste arm)

De Flag grip (bovenste arm)

De Dragontail ( bovenste arm)

Het is dus sowieso belangrijk om je schouders te conditioneren en je spieren, ligamenten en pezen voor te bereiden op de twisted grip en andere oefeningen waarbij je de schouders belast. Ideaal is om eerst de true grip aan te leren. Hierna de cup grip en als laatste de twisted grip. (Afbeelding bovenaan blog)
Want heel simpel, iemand die de true en cup grip beheerd, is sterk genoeg voor een twisted grip. Maar iemand die alleen de twisted grip beheerd is niet sterk genoeg voor de true en cup grip. Ik heb natuurlijk ook leerlingen die gewoon liever de twisted grip doen, en ik zal nooit iemand iets verbieden, maar ik moedig ze zoveel mogelijk aan om ook de andere grepen te trainen.
Ik hoop dat ik hiermee mijn visie op de twisted grip een beetje duidelijker heb kunnen maken. Als je graag nog jaren wilt paaldansen en pijnloos je arm omhoog wilt kunnen tillen, raad ik je aan om het wat rustiger aan te doen met de twisted grip. Bij sommige oefeningen, combo’s en overgangen zal je hem wel moeten gebruiken. Het is ook geen verboden oefening, maar gebruik hem gewoon niet te vaak. Wissel de verschillende grepen af en je schouders zullen je dankbaar zijn.